Meest geloofwaardige setting om kinderen te informeren

Een vriend van mij is verslaafd aan crack (rookbare cocaïne). U begrijpt dat verslaafden geen vrienden zijn, maar dat het ooit een geliefde vriend was. Crack staat op nummer één van de meest gevaarlijke drugs. Een lijst die opgesteld is door het RIVM in 2009.  Mijn verslaving van vroeger staat op nummer vier van deze lijst. Alcohol welteverstaan! Deze nummering is bepaald op basis van: hoe giftig op korte en langere termijn, hoe verslavend en de maatschappelijke schade.

Hij belde vandaag en gaf aan dat hij wil stoppen; maar dan heeft hij weer geld op zijn rekening en dan moet hij weer crack kopen. Maar hij weet dat hij wil stoppen. Inmiddels heeft hij al zijn geld opgemaakt. Tijdens het telefoongesprek maakt hij mij duidelijk dat hij aan het stelen is in de supermarkt en dat hij door te moeten stelen, beseft dat hij in de afgrond is beland.

Na het telefoongesprek overdenk ik, naast hoe verslavend crack is in vergelijking met alcohol, hoe moeilijk het is om clean te blijven van crack in vergelijking met alcohol. Als ik een lijst hiervan zou mogen opstellen als ervaringsdeskundige na een alcoholverslaving van zeventien jaar, dan staat alcohol met stip op nummer één. Het is naar mijn inzien moeilijker en vermoeiender om clean te blijven na een alcoholverslaving dan van crack. Bij een ongekend aantal gelegenheden word ik geconfronteerd met de aanwezigheid van alcohol. Denk aan: verjaardagen (soms kinderverjaardagen), feestdagen, sportevenementen, vrijdagmiddagborrel na het werk, barbecues, restaurants, sportkantines, strandtenten, supermarktbezoeken en via media. Met crack ben ik nog nooit geconfronteerd!

Nu ben ik mezelf ervan bewust, maar kinderen zijn zich niet bewust dat alcohol drinken op een ongekend aantal gelegenheden in bijzijn van kinderen, niet normaal is! Kinderen beginnen eerder aan alcohol als ouders drinken, aangezien ze aangeven dat alcohol drinken normaal is. Dit is gebaseerd op verschillende studies.

Gelukkig zijn scholen gelegenheden waar kinderen niet geconfronteerd worden met alcohol alsof het normaal is. Het is de meest ideale, betrouwbare en voor kinderen geloofwaardige setting om hun te informeren hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen het aanbod (omgevingsfactoren) van een verslavend middel als alcohol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *