Je vader op jonge leeftijd kwijtgeraakt door drugsgebruik

Vandaag tijdens de voorlichting heb ik het over de sociale gevolgen van drugsgebruik. Ik toon de lijst van deze sociale gevolgen via het digibord. Een meisje steekt haar vinger op en vraagt: ‘Mevrouw, bent u weleens dakloos geweest?’ Deze staat op nummer twintig van de lijst. Ik word herinnerd aan het feit dat ik ooit bijna dakloos was. Ik vertel de leerlingen mijn verhaal dat mijn ex en ik beide clean waren maar dat hij een terugval had in cocaïnegebruik. Je kunt dan niet anders dan je man het huis uitzetten, aangezien de meeste cocaïnegebruikers veranderen in monsters. Echter zijn de financiële gevolgen niet vooruit te overzien en was ik bijna dakloos door deze terugval van mijn ex-man.

Een ander meisje steekt haar vinger op en zegt: ‘Mijn vader was ook verslaafd aan drugs.’ ‘Oh, dat klinkt goed, was verslaafd. Je bedoelt, was, dus verleden tijd, hij is niet meer verslaafd?’ vraag ik. ‘Nee, ik bedoel dat mijn vader, zijn vrouw en dochter is kwijtgeraakt, net zoals uw ex-man u is kwijtgeraakt door zijn drugsgebruik’, antwoordt het meisje. En ze vertelt verder dat ze al zes jaar geen contact meer heeft met haar vader.

Mijn hart huilt. Niet om mezelf maar om het meisje. In gedachten zie ik vliegensvlug haar levensloop aan mij voorbijgaan. Ze is nu elf of twaalf jaar, rond haar zesde is haar vader door drugsgebruik uit haar leven verdwenen en waarschijnlijk rond haar vierde of zelfs nog eerder gebruikte haar vader al drugs. De maatschappij heeft niet kunnen voorkomen dat haar ooit geliefde vader veranderde in een monster en belandde in de wereld van dood en verderf. Voorlichting op jonge leeftijd is daarom zo belangrijk.

‘Hij is inderdaad een prachtige dochter kwijtgeraakt en zijn vrouw. Maar jij bent ook je vader op jonge leeftijd kwijtgeraakt en dat is niet niks,’ zeg ik. Dit meisje was duidelijk nog in de fase dat ze dankbaar was dat het monster uit haar leven was verdwenen. Ik zie tranen in haar ogen verschijnen. Ze schijnt ineens te beseffen dat het monster ooit een geliefd kind was dat we niet hebben kunnen behoeden voor drugsgebruik en de gevolgen daarvan.

Met de opgedane kennis van de online kant-en-klare lessen zijn deze leerlingen gelukkig goed geïnformeerd over de gevaren en gevolgen van verslavende middelen en weten zichzelf te beschermen tegen de verleiding hiervan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *