Excuses voor hersenschade en sociale gevolgen

Tijdens de alcoholvoorlichting heb ik het over een black-out door alcoholgebruik. Het feit dat je geheugen niet opslaat wat je doet, wat je zegt of waar je bent geweest.

Ik vertel het volgende voorbeeld van mezelf: ‘Je wordt de volgende dag wakker en gaat op pad. Dan kom je iemand tegen en die maakt je wijs dat je die avond daarvoor iemand in elkaar geslagen hebt. Ik lachte diegene uit en doe het af als een één aprilgrap op de verkeerde dag. Vervolgens kom je nog iemand tegen en die vertelt hetzelfde. Je denkt dat ze het verhaal hebben afgesproken. Vervolgens kom je weer iemand tegen en die heeft een grote bos bloemen bij zich, vertelt hetzelfde verhaal en oppert naar het ziekenhuis te gaan, aangezien de in elkaar geslagen persoon daar is beland’.

Ik heb dit verhaal al vaker verteld aan leerlingen maar vandaag gebeurt er iets onverwachts. Een meisje steekt haar vinger op en vraagt: ‘Mevrouw, heeft u daarvoor uw excuses aangeboden?’ Wauw, denk ik, wat een vraag van een elfjarige! ‘Nee, nog niet’, antwoord ik.

In de auto op de terugweg denk ik na over deze vraag. Als je het stappenplan van de AA (Anonieme Alcoholisten) erop terugslaat dan kom je dit tegen. Je behoort een lijst te maken van de mensen die je onheus hebt bejegend en waar mogelijk het weer goedmaken. Dit leek mij een onmogelijke opdracht. Ik kan deze tijd beter investeren aan het voorlichten van leerlingen en leerkrachten inspireren hetzelfde te doen door gebruik te maken van de online kant-en-klare lessen.

DE TIJD DRINGT VOOR EEN ALCHOLVRIJ KIND!

Overigens denk ik een paar weken later: ik heb geen excuses gehad van de omgevingsfactoren (volwassenen en de overheid) die mij niet hebben kunnen behoeden om te beginnen met alcohol drinken op dertienjarige leeftijd en daardoor verslaafd ben geweest tot mijn dertigste. Excuses voor de hersenschade en de sociale gevolgen door mijn alcoholgebruik. Voor jongeren die niet opgroeien in een ideale sociale omgeving en gebombardeerd worden door de alcoholindustrie met reclame, zijn leerkrachten van ongekend belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *