Slokjes alcohol van vader

Wie heeft weleens een slokje alcohol gedronken of meer?’ vraag ik tijdens mijn alcoholvoorlichting. Van de vijfentwintig leerlingen steken vijftien leerlingen hun vinger op. ‘Houd je vinger omhoog, want ik ga nog een vraag stellen en dan mag je met één woord beantwoorden’, zeg ik. Ik heb het beperkt tot een woord anders verdwalen we in verhalen. ‘Van wie heb je het slokje of meer gekregen?’ vraag ik. Op nummer één staat, zoals altijd, vader.

Ik lees het volgende voor aan leerlingen met uitleg: ‘Kinderen die weleens een slokjes alcohol van hun ouders krijgen, die drinken rond hun veertiende vaker alcohol en zijn al meer dan eens dronken geweest dan hun leeftijdsgenoten die nooit alcohol hebben gedronken. Dit blijkt uit een onderzoeken van Brown University’ (Bron: gezondheidsnet.nl).

De leerlingen begrijpen de boodschap. Vaak denken we dat groepsdruk, individuele factoren en de alcoholindustrie de boosdoeners zijn. Helaas staat vader met stip op nummer één aan de hand van een onderzoek onder dertigduizend leerlingen van groep acht als het gaat om de eerste kennismaking met alcohol.

‘Stel dat ik jullie tante Truus ben’, zeg ik. De leerlingen schieten in de lach. ‘Oké, ik ben jullie tante Truus en het is vandaag oudejaarsavond. Tante Truus heeft een fles wijn gedronken en om twaalf uur neemt ze nog een glaasje champagne en zegt tegen één van jullie: jij bent zo’n grote meid, jij mag wel een half glaasje champagne. Neemt tante Truus de juiste beslissingen als ze alcohol heeft gedronken?’ vraag ik. Wederom begrijpen ze de boodschap.

‘Er is niet één vader of moeder die op maandagochtend een broodtrommeltje meegeeft en vraagt of je misschien ook nog een slokje alcohol wilt. Dit gebeurt meestal of feestjes als volwassenen hebben gedronken en dan is het belangrijk dat jij zelf je hersens gebruikt om deze beslissing te nemen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *