Meest misleidende liefde  

Tijdens alcoholvoorlichting hebben we het over bloedalcoholgehalte. We berekenen het bloedalcoholgehalte van een meisje, dat zevenendertig kilo weegt, vijf glazen drinkt en na een uur wordt haar bloedalcoholgehalte berekend. Via een digitale formule op het digibord verschijnt het promillage van het meisje met de gegevens die we hebben ingevuld. Duidelijk is dat ze in coma belandt. Leerlingen vinden dit interessant en vragen dan of ik verschillende mogelijkheden wil invullen en berekenen via deze digitale formule. Ik geef aan dat ze een poster krijgen waar de naam van de website (www.digiprevent.nl) op staat vermeld waar dit kan, aangezien ze hebben begrepen waar het omgaat en ik nog meer belangrijke informatie met ze willen delen. ‘Er zit wel een maar aan de bloedalcoholgehaltemeter’ zeg ik.

Ik leg uit dat als iemand honderd kilometer wil lopen hij of zij daarvoor moet trainen. Dat begrijpen ze. Sommige mensen zijn getraind met alcohol drinken en belanden dan niet in coma, ondanks de bloedalcoholgehaltemeter aangeeft dat dit het geval is. Een leerling steekt zijn vinger op en zegt: ‘U bedoeld gewenning’. Ik vertel vaak een kort verhaal om een woord als gewenning of alcoholtolerantie te omzeilen aangezien anders de boodschap niet bij iedere leerling overkomt. ‘Ja, ik bedoel gewenning. Het feit dat het lichaam gewend is aan een bepaalde hoeveelheid alcohol die iemand drinkt. Als een persoon die bijna nooit alcohol drinkt van hetzelfde geslacht is, hetzelfde gewicht, dezelfde aantal glazen zou drinken en binnen dezelfde aantal uren, hij of zij in coma zou belanden’, antwoord ik.

Op de terugweg in de auto, denk ik na over gewenning aan het drinken van alcohol. Gewenning schijnt al bij één glas per dag te beginnen. Vroeger moest ik steeds meer alcohol drinken om hetzelfde effect te krijgen. Het woord effect staat voor het gevoel dat ik ervoer als ik alcohol dronk. Ik was dus gewend geraakt aan een bepaalde hoeveelheid en moest steeds meer drinken om hetzelfde gevoel (effect) te ervaren. Als ik nadenk over het woord gevoel en mezelf afvraag, wat ik voelde dan zit ik hoofdschuddend achter het stuur. Ik weet het antwoord namelijk al. Echt onzinnig, maar ik was verliefd op alcohol. De meest misleidende geestelijke en lichamelijke destructieve liefde waar ik zeventien jaar een innige relatie mee heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *