Geheugenverlies door alcoholgebruik tijdens een bruiloft

Vandaag ga ik alcoholvoorlichting verzorgen op het voortgezet onderwijs vandaag. Wat een drukte op die gangen. Waanzin voor mijn geest. Na zeventien jaar overmatig alcohol te hebben gedronken is mijn concentratie niet meer optimaal. Dan heb ik het even niet over mijn geheugen en zelfcontrole. Iedereen denkt maar dat het wel meevalt: hersenschade door alcoholgebruik! Je kunt de drie beschadigde hersenfuncties niet afzonderlijk gebruiken. Het moet allemaal tegelijk. Als ik een tip mag geven aan een lezer die ook overmatig alcohol drinkt of heeft gedronken: zorg ervoor dat je niet moe bent als je iets belangrijk onderneemt. Dan gaat het allemaal een stuk makkelijker.

Van de week sprak ik een meisje van vierentwintig jaar die vanaf haar dertiende alcohol drinkt. Ze vertelde dat ze wat vergeetachtig was. Ik was even stil toen ze dit deelde met mij. Ik vroeg me af hoe ik haar zo vriendelijk mogelijk duidelijk kon maken dat de woordkeuze vergeetachtig niet correct was, maar dat ze te maken had met onherstelbare hersenschade door alcoholgebruik en dat dit onder de noemer geheugenstoornis valt.

Voor de zoveelste keer kijk ik op mijn rooster in welk lokaal ik moet zijn. Alsof ik in een overvol zwembad ben beland op zoek naar het trappetje om eruit te klimmen. Een voordeel is dat de leerlingen bepaalde stukken van de gangen niet mogen betreden. Dat mag pas vijf minuten voordat de les begint. Ik mag die bepaalde stukken te allen tijde wel betreden. Nog ongeveer twintig meter en ik kan mijn hersens even tot rust laten komen.

Tijdens de les hebben we het over een black-out door alcoholgebruik. Het feit dat je geheugen tijdens alcoholgebruik geen informatie meer opslaat. Steekt een meisje haar vinger op en zegt: ‘Mijn moeder is vorig jaar getrouwd met haar vriend. De beste vriendin van mijn moeder die ook op de bruiloft was, wist de volgende dag niet meer wat er gebeurd was’. Ik vroeg aan het meisje: ‘Hoe was de vriendin van je moeder aan de weet gekomen dat ze een gedeelte kwijt was van wat er gebeurd was op de bruiloft?’ ‘Ze had van een van de gasten van de bruiloft vernomen dat ze de hele avond had gehuild’, vertelde het meisje.

‘Dus ze had niet alleen een black-out door alcoholgebruik, maar ze had ook haar emoties niet onder controle. Problemen met zelfcontrole door alcoholgebruik,’ zeg ik. De leerlingen zijn doodstil, sommige schudden hun hoofd van ongeloof.

‘Jongeren die in coma belanden door alcoholgebruik verliezen een paar punten IQ. Denken jullie dat je ook punten IQ verliest als je een black-out hebt door alcoholgebruik?’ vraag ik.

De meeste leerlingen zeggen ja of knikken instemmend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *