Verwaarlozing van kinderen door alcoholgebruik!

Voordat ik wil beginnen met alcoholvoorlichting komt er een leerling naar mij toe. Een meisje. Ze zegt: mevrouw als ik straks wegloop tijdens de voorlichting dan ligt dit niet aan u hoor. Gelijk weet ik waar zij op doelt. Ik sloeg even mijn arm om haar heen want ik begrijp gelijk dat er in haar familie een verslavingsprobleem is. Het is namelijk zo, zegt het meisje van 11- 12 jaar, mijn moeder is verslaafd.

Iedere keer raakt het je als zo’n jong kind daar al zo jong mee heeft te maken. Maar het is de waarheid want 40% van de mannen in Nederland drinkt problematisch en 27% van de vrouwen. Dit zijn uiteraard veelal vaders en moeders. Tijdens de voorlichting luistert ze aandachtig en stelt ze een vraag nadat duidelijk is geworden dat voor jongeren waarvan de hersenen nog nog niet zijn volgroeid ieder glas alcohol schadelijk is. Haar vraag is de volgende: hoeveel glazen kunnen volwassenen drinken? Ze doelt op de schadelijkheid van alcohol voor de hersenen bij volwassenen. Ik leg haar uit dat de WHO dit heeft onderzocht en dat voor volwassen geldt dat een glas per dag kan maar dat alles wat ze meer drinken ten koste gaat van hun gezondheid (geestelijk en lichamelijk). Vervolgens stel ik haar twee vragen. Vraag 1: Als volwassenen iedere dag alcohol drinken hebben ze dan kans om verslaafd te raken. Ja daar is ze van overtuigd. Vandaar dat de WHO ook adviseert om niet iedere dag alcohol te drinken. Vraag 2: Denk je dat als volwassenen die iedere dag alcohol drinken meer kans hebben op lichamelijke klachten. Ja daar is ze ook van overtuigd. Ik krijg het niet uit mijn mond om haar te zeggen dat volwassenen die iedere dag alcohol drinken meer kans hebben op kanker en overige vreselijke ziekten. Iets wat ik iedere voorlichting wel duidelijk uitleg.

Zo’n jong kind en ze maakt zich druk om de gezondheid van haar moeder, dacht ik en ze leeft in een zeer ongezonde gezinssituatie. We mogen dan spreken van verwaarlozing van kinderen, dacht ik tijdens mijn voorlichting. Een paar minuten later komt het onderdeel sociale gevolgen aan de orde. Wat blijkt het meisje is uit huis geplaats door jeugdzorg. Bovenaan op de lijst van sociale gevolgen staat namelijk: verwaarlozing van kinderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *