Drugsvoorlichting op scholen en soms op straat!

Ik verzorg voorlichting over alcohol- en drugs op scholen. Vandaag had ik een dag vrij en was aan de wandel. In een fietstunnel zie ik op afstand drie jongeren. Twee zitten op de balustrade en een staat ernaast gebogen over de balustrade. Vanaf honderd meter afstand ruik ik een wietlucht. Het is rond 9.00 die ochtend! Deze jongeren behoren op school aanwezig te zijn of wellicht beginnen ze wat later dacht ik. Maar wiet roken is echt onzinnig op dit uur. Ik besluit mijn voorlichtingstalent in te zetten op straat. Goedemorgen dames en heren is mijn openingszin. Echt verwonderlijk maar de jongen die gebogen staat over de balustrade heeft in zijn linkerhand een broodje, in zijn rechterhand een joint en hij bladert door een schoolboek. Mag ik alstublieft wat zeggen, vraag ik vriendelijk. Het mag. Ik vraag welk schoolniveau zij volgen, zodat ik weet welk bewustzijn ik aanspreek. Vwo is het antwoord. Gelukkig ben ik bekend met voorlichting voor alle schoolniveaus. Ik leg uit dat ik voorlichting verzorg, zelf verslaafd ben geweest aan wietroken, professoren hierover heb geïnterviewd en dat één ding zeker is en er geen twijfel over bestaat wat de gevaren en gevolgen zijn van wietroken.

Hij stopt met bladeren in zijn boek en wil weten wat de gevaren en gevolgen zijn. Uiteraard verslaving maar je kunt er ook psychotisch van worden. Iets wat mij is overkomen maar die pech heeft niet iedereen. Problemen met geheugen, concentratie, plannen en organiseren geldt helaas wel voor iedere blower antwoord ik. Het meisje dat op de balustrade zit bemoeit zich ermee en zegt: dat zeg ik ook steeds tegen hem, dat zijn wanorde komt door het blowen. De jongen kijkt mij aan en zegt: maar als ik stop dan wordt ik zo onrustig. Ja dat noemen ze afkicken die onrust maar als je daar niet doorheen gaat zal je de rest van je leven wanorde en onrust ondervinden antwoord ik. Het is even stil. Bedankt mevrouw zegt de blowende jongen.

Ik kijk hem aan en iets aan zijn gezicht zie ik dat hij het heeft begrepen. Dat moet ook wel voor iemand die tot op heden nog op vwo-niveau kan en mag studeren. In besluit dat deze boodschap voldoende is. Als ik had getwijfeld had ik hem het volgende nog duidelijk gemaakt; de schade blijkt het grootst bij jongeren die voor hun 18e beginnen met blowen. Zij hebben vaker problemen met hun geheugen en concentratie. Tegen de tijd dat ze 38 jaar zijn, is hun IQ gemiddeld met 8 punten teruggelopen. Zelfs als ze later stopten met blowen, herstelt de achteruitgang van hun intelligentie zich niet meer.

Professor over problemen die hersenen ondervinden door regelmatig blowen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *