Punten IQ zakken na een keer comazuipen!

Ik zeg iedere ochtend als ik een kind wakker maak na comazuipen: je bent de afgelopen nacht een paar punten IQ verloren.

Op een dag las ik een artikel dat jongeren na een keer comazuipen tien punten IQ zakken. Ik dacht: welke idioot schrijft dit! Dat zou betekenen dat ik als ex-gebruikster van zeer overmatig en langdurig alcohol ongetwijfeld tien punten IQ was gezakt. In coma geraakt door alcoholgebruik is mij nooit overkomen. Ons intelligente lichaam wil ons beschermen en kotsen door alcoholgebruik is daar een onderdeel van. Ik kotste voeger veel en vaak na of tijdens alcoholgebruik. Niet iedere jongere is gezegend met kotsen en sommige belanden in coma. Als deze jongere geluk heeft belt iemand 112. Geluk zeg ik met klem aangezien er in de EU ieder jaar 55.000 jongere sterven aan de gevolgen van alcohol! Belandt een jongere in het ziekenhuis dan wordt hoogstwaarschijnlijk de maag leeggepompt.

Ik ging op onderzoek uit want ik kon niet geloven dat jongeren na een keer comazuipen een paar punten IQ zakken. Na twee interviews met twee verschillende kinderartsen van twee verschillende alcoholpoli’s en een gesprek met professor Swaab (hersenonderzoeker) was het overduidelijk. De waarheid is dat jongeren na een keer comazuipen een paar punten IQ zakken. Je kunt echter niet met zekerheid zeggen exact hoeveel punten. Ik had nog iets schokkends ontdekt tijdens mijn onderzoek.  Jongeren die stevig drinken kunnen nog meer dan 10 punten IQ zakken. Als kinderarts Bas Zegers van de alcoholpoli een jongere wakker maakt na comazuipen zegt hij: je bent de afgelopen nacht een paar punten IQ verloren.

Ik moest deze informatie verwerken. De waarheid over alcohol kwam iedere keer weer keihard aan. Ik was nog aan het bijkomen van een hersenscan die ik een paar maanden terug in mijn mailbox kreeg en waarbij schade door alcoholgebruik overduidelijk zichtbaar was. Hoe draag je zoiets over aan leerlingen? Of houd je het voor je en tot welke leeftijd houd je het dan voor je? De gemiddeld leeftijd waarop jongeren gaan drinken was in 2015 13,2 jaar. De les alcoholpreventie is dus onontbeerlijk voor groep 7/8.

Kinderarts Arjen Verboom van de alcoholpoli deelde met mij een voorbeeld van een jongen die bij hem op de alcoholpoli was beland in coma door alcoholgebruik. De jongen was een harstikke goede vwo-leerling, maar die lukte het niet (na 1 keer comazuipen) om zijn brommerexamen te halen omdat hij zich niet meer kon focussen op de vragen. De tranen rolde over mijn wangen tijdens het interview. Een kind dat veertien jaar (8 jaar po en 6 jaar vo) zijn best doet, leerkrachten die veertien jaar deze jongen onderwijzen en ouders die veertien jaar hard werken om alles rond te breien financieel, dat wordt in een avond vernietigt! Wauw. Ik vraag tijdens een les alcoholvoorlichting altijd aan leerlingen: was deze jongen van plan om in coma te belanden? Unaniem zijn ze het eens. Nee dat was de jongen niet van plan. Ik mag dan uitleggen dat jongeren waarvan de hersenen nog niet volgroeid (rond 24e) zijn, extra gevoelig zijn voor het gif met de naam alcohol. En dat tijdens alcoholgebruik jongeren problemen ondervinden (en schade oplopen) met de functie van de hersenen die te maken heeft met zelfcontrole. Vervolgens stel ik de vraag: als je tijdens alcoholgebruik problemen ondervindt met zelfcontrole, heb je dan nog controle over het alcoholgebruik? Weer zijn de leerlingen het unaniem eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *