Sociale gevolgen door alcoholgebruik !

Sociale gevolgen door alcoholgebruik waar kinderen heel veel moeite mee hebben en waar ze niet bij stilstaan.

Als ex-alcoholgebruikster kan ik een boek schrijven over sociale gevolgen door alcoholgebruik. Ik verzorg met regelmaat als gast de les alcoholpreventie voor leerlingen van groep 7/8. Tijdens deze les neem ik na de gemaakte opdracht: bedenk voorbeelden van sociale gevolgen, de lijst overige sociale gevolgen door waar leerlingen misschien niet aan gedacht hadden. Van de 27 voorbeelden van sociale gevolgen door alcoholgebruik staan er maar 3 op de lijst die mij niet zijn overkomen. Ongelofelijk, denk ik iedere keer als ik de lijst doorneem.

Leerlingen zijn goed op de hoogte van sociale gevolgen door alcoholgebruik en delen tijdens deze les een onnoemelijk aantal voorbeelden. Op een dag steekt een leerling zijn vinger op en vertelde zijn verhaal. Zijn vader was een jaar terug overleden en vanaf die dag was zijn moeder iedere dag begonnen met alcohol drinken. Verrassend is dan dat de meeste leerlingen van deze groep begrijpen dat moeder begon met drinken om haar verdriet te vergeten. Dan hebben we het helaas over een vorm van verwaarlozing (lijst sociale gevolgen). Want moeder is niet meer volledig aanwezig in deze wereld. Zij is in een cirkel belandt waarin zichzelf keer op keer met alcohol verdoofd.

Zo herkenbaar, de cirkel die de moeder iedere dag doorloopt. In de les alcoholpreventie worden de onderdelen die ik zojuist als cirkel benoem doorlopen. De les opent met het onderdeel: in coma of net niet. Met “net niet” worden de ontelbare black-outs bedoeld die ik met regelmaat had tijdens mijn alcoholverslaving. Het feit dat je geheugen niet meer opslaat wat je doet, waar je bent geweest en met wie je hebt gesproken. Het gevolg van deze black-outs is onherstelbare hersenbeschadiging (onderdeel 2). Onderdeel 3 behandeld de lichamelijke gevolgen door alcoholgebruik. In mijn geval, waar ik erg van schrok destijds, was het feit dat ik begon te trillen. Mijn verdoving door alcoholgebruik was dan uitgewerkt en mijn lichaam schreeuwde om het alstublieft weer te verdoven met alcohol. Het daaropvolgende onderdeel: sociale gevolgen. Vanzelfsprekend volgt daarop onderdeel 5: waardoor raak je verslaafd?  Schaamteloos moet ik dan toegeven dat ik deze cirkel 17 jaar heb doorlopen. De cirkel van verslaving!

Godzijdank bestond sociaal media nog niet in mijn tijd. Kinderen staan niet stil bij de invloed van sociale media en hebben na een alcoholvergiftiging (coma) hier heel veel moeite mee. Kinderarts Bas Zegers van de alcoholpoli spreekt over de sociale gevolgen hiervan. Soms bewust soms onbewust maken vrienden filmpjes van elkaar tijdens alcoholgebruik en/of alcoholvergiftiging (coma). Als deze filmpjes eenmaal in de sociale media belanden zijn deze onuitwisbaar.

Behoed uw leerlingen hiervoor! De les alcoholpreventie doorlopen zonder gebruik te maken van de bijlage vergt een uur. Leerlingen zijn dan goed geïnformeerd over de gevaren en gevolgen van alcoholgebruik en in onderdeel 6 leren zij hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen het aanbod hiervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *